Quantcast
Channel: PocketBlogg »» Andreas Ekström
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Andreas Ekström: Google-koden

$
0
0

Andreas Ekström är journalist och skriver som en sådan. Till vardags arbetar han på Sydsvenska Dagbladet, men för den här bokens tillkomst reste han iväg ut i världen, till Kalifornien och Kamerun, för att ta reda på hur det gick till när Google blev ”världens snabbast växande företag och internets självklara startsida för miljoner och åter miljoner lojala användare världen över”.

Han berättar grundligt och insatt om hur Google köper upp den ena smarta funktionen efter den andra allt eftersom de uppfinns och företaget hittar dem. Ibland döps de om till något ”googleskt” och införlivas i det myllrande utbudet av gratistjänster, ibland får tjänsten somna in och dö i stillhet utan att komma till användning. Valspråket ”Don’t be evil” speglar det lite barnsligt godhjärtade sätt att se på världen, som företaget genom storytelling vill sprida. Google är en enda stor familj. Samtidigt som de är en maktfaktor som är med och påverkar både internet och hur alla vi internetanvändare ser på världen.

Google vill vara kompisen som vill hjälpa dig att ta hand om familjealbumet, vara med i din studiegrupp, sköta din e-post, visa dig hur gator på andra sidan jorden ser ut, ge dig tillgång till alla världens böcker med mera. Helt gratis. Samtidigt vill Google vara ”den goda, moraliska kraften som räddar världen” – en mycket amerikansk hjälte, låter det som i mina öron. Genom ett stort antal smarta automatiska sökfunktioner sållas oseriösa träffar bort eller nedåt i rankinglistan för att sökningen skall pricka så rätt som möjligt. Och beroende på vilken typ av sökning du brukar göra ”gissar” Google vilket ord du hade tänkt skriva innan du hunnit skriva färdigt det.

Men givetvis finns inget som är gratis. Google finansieras genom försäljning av bl a annonser och t ex ”Google Enterprise” – mailsystem och lärplattformar för universitet och företag (universiteten får väldigt fördelaktiga erbjudanden om systemet därför att de färdiga studenterna skall uppfostras till att välja samma tjänster när de senare kommer ut i näringslivet, där de stora pengarna finns).

Ekström berättar med kärlek och fascination om denna ”världens största mellanhand” – men inte alls okritiskt. På journalistens sätt vrider och vänder han på några av de olika funktionerna – varför hamnade t ex plötsligt Ted Valentins temasidor ”–kartan.se” (hotellkartan.se, badkartan.se osv.) på Googles svarta lista? – och funderar på om intentionen att ”inte vara ond” automatiskt innebär att man alltid gör gott. Finns det flera sidor av myntet?

Den här boken borde läsas, inte bara av medioter som jag, utan av alla som mer eller mindre slentrianmässigt ”googlar” flera gånger om dagen och gärna fördriver tiden med en flygtur i Google Earth. Boken skulle kunna användas som diskussionsunderlag i en studiecirkel och absolut som lärobok på de utbildningar i media och kommunikation som finns på olika nivåer runt om i landet. Att det är en svensk som har skrivit den är en stor fördel, eftersom boken tar upp en del lokala företeelser som ger en igenkänningseffekt – man tar lättare till sig även resten av innehållet. Han är inte heller helt okritisk till Amerika, vilket lätt kan bli fallet när amerikaner skall beskriva en framgångssaga i sitt eget språk- och kulturområde.

Betyg: 4.5 out of 5 stars

Orginaltitel: Google-koden
Förlag: Weyler/ Månpocket
Utgiven: 2010
ISBN: 9789172322158
Antal sidor: 256 s.

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Därför skilde sig Hans Fahlén och Kristin Kaspersen


Allan Lindqvist


Benita Gustafsson premieras av SFI


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Diamantfeber och lösningar nr 13


Mellan-tider


Underbara sagobilder av Petra Blomqvist


TV4-profilens chockerande skilsmässa


Malax blev en tvåpartikommun - Appel röstmagnet


Body Vit sköld lång ärm